Skip to main content
Blog

Melkproductie killers

Wat helpt jouw borstvoeding stiekem om zeep?

Waarom is je kleintje ineens zo onrustig na een voeding? En hoe kan het dat je de ene dag meer melkproductie lijkt te hebben dan de andere? Wat je eet, drinkt en hoe je je voelt, kan stiekem best wat invloed hebben op je borstvoeding. Sommige dingen remmen je melkproductie af, andere kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van je melk verandert. Geen paniek, je hoeft echt niet je hele leven om te gooien. Maar een beetje bewustzijn kan geen kwaad. Dus, wat kun je bij borstvoeding beter niet eten? Wat kan je melkproductie nog meer beïnvloeden? Ik zet 7 melkproductie killers voor jullie op een rijtje!

1. Voedingen overslaan (ook ‘s nachts)

“Mijn baby slaapt eindelijk door, kan ik niet gewoon een voeding overslaan?” Het is misschien verleidelijk, maar let erop dat dit je melkproductie kan verminderen, zeker in de eerste weken als je productie nog niet helemaal is afgestemd. Wil je je melkproductie goed op peil houden? Dan is regelmaat key! Ja, ook ‘s nachts. Niet ideaal (slaap, wat was dat ook alweer?), maar je borstvoeding vaart er wel bij. Als je voedingen overslaat, geef je je lichaam het signaal dat er minder nodig is, waardoor het ook minder gaat produceren. Probeer dus zoveel mogelijk in het ritme van je baby mee te gaan, hoe pittig het soms ook is. Side note: als het doorslapen bij jou prima werkt en niet voor een productiedip zorgt kan je uiteraard gewoon zo doorgaan!

 

2. Niet vaak genoeg kolven

Kolven is net als live voeden: je moet het regelmatig doen om je productie op peil te houden. Vooral als je fulltime kolft, is het belangrijk om dit vaak genoeg te doen. Hoe vaak precies? Net zo vaak als je baby zou drinken! Bij een pasgeborene betekent dat meestal vaker dan elke drie uur. Hoe regelmatiger je kolft, hoe beter je productie op gang blijft!

 

3. Munt bij borstvoeding

Wist je dat munt een van de bekendste melkproductie killers is? Het kan je melkproductie echt afremmen. Dus als je melkproductie al op het randje zit, kan je deze kruiden beter even skippen. En ik weet het, een glaasje muntthee is natuurlijk heerlijk, maar probeer dit niet dagelijks te drinken. Munt is ook een veelgebruikte smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken, dus als je daar fan van bent, is het goed om daar rekening mee te houden!

 

4. Salie bij borstvoeding

Salie en borstvoeding? Niet de beste match. Dit kruid staat erom bekend als een van de grootste melkproductie killers en wordt soms zelfs aangeraden als je juist mínder borstvoeding wilt produceren, of wil stoppen met borstvoeding geven (Er zijn ook kruiden die juist kunnen helpen om je productie te stimuleren, zoals fenegriek, anijs en venkel). Wil je je productie op peil houden? Dan kun je salie beter vermijden. Saliethee laat je misschien makkelijk staan, maar wist je dat het ook verstopt zit in meer gerechten dan je zou denken? Het wordt vaak gebruikt in gerechten met gevogelte, lams- en varkensvlees, soepen en zelfs op pizza. Goed om even op te letten!

 

5. Ziekte

Griep, corona, bah bah, we zitten er middenin. Je barst al niet van de energie maar op die momenten weet je lijf soms letterlijk niet waar ze het vandaan moet halen. Borstvoeding geven kost veel energie, en die heeft jouw lijf nu eigenlijk nodig om weer gezond te kunnen worden. Daarom is ziekte een van de zogenoemde melkproductie killers. Weet dat zo’n productie dip tijdelijk is, en je lijf hard aan het werk is om alles op de rit te krijgen. Leg je baby wat vaker aan, en probeer veel huidcontact met jouw ukje te hebben. De milkbars kunnen je in deze tijd goed helpen om eerder uit je dip te komen.

 

6. Menstruatie

Heeeey daar is ze weer, die had je niet gemist he? Sommige mama’s menstrueren vrij snel na de bevalling, anderen soms pas na 9 maanden. Zodra die menstruatie er weer aan zit te komen, verandert er een heleboel in jouw lijf en gieren de hormonen er venijnig op los. Dit kan zeker zorgen voor een productiedip. Geen zorgen, die gaan vanzelf weer over! Gewoon doen wat je altijd doet, en ook hier kunnen de milkbars je goed helpen. Het kan zelfs zijn dat jouw baby tijdens jouw menstruatie even ontevreden is over de smaak van jouw melk, mijn baby’s dronken wel door, maar waren er niet over te spreken.

 

7. Stress

Oh lieve mama, stress is echt funest voor je melkproductie. Ik weet hoe makkelijk het gezegd is: “ontspan gewoon”, maar echt, gun jezelf rust. Probeer die ontspanningsmomentjes te pakken, ook al is het maar een kwartiertje per dag. Heb je stress of je melkproductie genoeg is? Dan kan een lactatiekundige je helpen, of probeer natuurlijke dingen in je dieet te verwerken die juist je melkproductie stimuleren.

 

Tot slot

Geen stress als je niet alles “perfect” doet. Er is geen perfecte manier om borstvoeding te geven, alleen de manier die voor jou en je baby werkt. Doe wat je kunt, eet wat je nodig hebt, en als je een keer over de schreef gaat? So be it. Je baby groeit niet op één dag melk, maar op een heleboel liefde. Dus relax en vertrouw op jezelf, you got this.

Liefs, Adeline